همایش ملی «نقش آینده‌پژوهی در شهرهای اسلامی» در مشهد برگزار شد
کد خبر: 3306146
تاریخ انتشار : ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۵:۳۸

همایش ملی «نقش آینده‌پژوهی در شهرهای اسلامی» در مشهد برگزار شد

گروه اجتماعی: نخستین همایش ملی نقش آینده‌پژوهی در شهرهای اسلامی صبح امروز ۳۱ اردیبهشت‌ماه در مشهد برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، نخستین همایش ملی «نقش آینده‌پژوهی در شهرهای اسلامی»، صبح امروز، ۳۱ اردیبهشت‌ماه در مشهد برگزار شد.

در این مراسم، امیر محمودزاده، رئیس پژوهشگاه شاخص‌پژوه با تأکید بر ضرورت پیوستگی فرهنگی و اقتصادی شهرهای اسلامی گفت: یکی از مسائل مهم در شهرهای اسلامی این است که باید هویت و وضعیت حاکم در این شهرها تراز اسلامی داشته باشد.

وی با بیان اینکه شهر مشهد به تراز یک شهر اسلامی رسیده است، عنوان کرد: سند آینده پژوهی کلانشهر مشهد تدوین می‌شود که نخستین محور در این راستا ایجاد دبیرخانه دائمی همایش نقش آینده‌پژوهی در شهرهای اسلامی و مشهد با محوریت استانداری خراسان رضوی است تا این همایش و پژوهش‌ها تا سال 2017 ادامه یابد.

رئیس پژوهشگاه شاخص‌پژوه ابراز کرد: یکی از مشکلات مهم این است که دولت‌ها در حوزه مدیریت شهری ورود پیدا کرده و نقش مدیریت مردم‌محور، اقتصاد مبتنی بر توان مردمی و حضور بخش خصوصی بسیار کمرنگ شده که این امر به معنای خروج مدیریت اقتصادی از دست مردم است.

همچنین در ادامه این مراسم، سیدمهدی هاشمی، رییس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در آمار وضعیت آینده‌پژوهی، آسیا 11 درصد از سهم آینده‌پژوهی را کسب کرده و این تقسیم سهم میان ایران و اسلام جای تأسف دارد، اظهار کرد: اروپا با 38 درصد سهم در آینده‌پژوهی و همچنین انگلیس با کسب 27 درصد توانسته‌اند، برنامه‌ریزی‌های مؤثری در راستای اهداف خود طرح‌ریزی کنند لذا ایران نیز به عنوان کشوری اسلامی در جهان اسلام باید این آمار را به گونه‌ای دیگر رقم بزند.

رییس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی ابراز کرد: این امید داده شده است که دبیرخانه همایش ملی آینده‌پژوهی در شهرهای اسلامی به صورت دائمی برپا شود تا بدان جهت بتوانیم حرکتی جدی در سطح کشور ایجاد کرده و با کار شبانه‌روزی نتایج خوبی به دست آید.

وی ادامه داد: ما به دنبال ایده‌پردازی، مسائل آرمانی و آرزو‌های دست‌نیافتنی نیستیم بلکه امیدواریم با برنامه‌ریزی صحیح، شهر مشهد مقدس را به عنوان پایتخت معنوی ایران که شهری اسلامی است و با توجه به انتظار‌ها و عقاید، به الگویی در جهان اسلام تبدیل کنیم.

سپس محمدرضا سعیدآبادی، دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو با بیان اینکه توسعه پایدار از موضوعاتی است که در سازمان یونسکو بدان پرداخته شده و دارای سه رکن رشد اقتصادی، توسعه پایدار و زیست محیطی و فرهنگ، اجتماع و هویت است، بیان کرد: توسعه شهر مشهد مقدس با سایر شهر‌ها متفاوت است زیرا توسعه پایدار در این شهر تنها به معنای توسعه نیست بلکه مبتنی بر فرهنگ و اجتماع است از این رو باید متخصصان و مشاوران در این زمینه متولیان را حمایت کنند.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو اظهار کرد: رشد اقتصادی بدون پایداری زیست محیطی و تصمیماتی که در ورای ساخت و ساز، کنش و واکنش به وجود می‌آید، نه تنها رشد فیزیکی شهر را درپی ندارد بلکه ارتباط بین محیط زیست و شهرسازی را نیز برهم می‌زند.

وی توسعه پایدار را نیازمند برنامه‌ریزی و آموزش دانست و گفت: در یونسکو دهه‌ای تحت عنوان این مؤلفه ایجاد شده این در حالی است که توسعه پایدار یکی از موضوعات آینده‌پژوهی است که باید بدان به صورت جدی پرداخته شود.

همچنین حجت‌الاسلام سیدمحمود مرویان‌حسینی، مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی نیز در ادامه این مراسم گفت: چهار عنصر مسجد، مدرسه، بازار و دارالحکومه پایه‌های اصلی شهر اسلامی است که بایستی متوازن باهم رشد کنند.

وی با بیان اینکه مشهد مقدس سالانه میزبان 25 میلیون زائر است که از این تعداد یک و نیم میلیون نفر زائر خارجی هستند، ابراز کرد: با توجه به پیش‌بینی‌های صورت گرفته برای سال 2017، حدود 40 میلیون نفر وارد این شهر می‌شوند که به طور متوسط پنج شب در آن اقامت می‌کنند.

سید ابوالفضل رضوی، معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور با اشاره به اینکه تا زمانی که روستا‌های توسعه‌نیافته داشته باشیم نمی‌توانیم امکان توسعه برای شهرهای اسلامی را فراهم کنیم، عنوان کرد: جاذبه‌های شهری باید گسترش یابد، همچنین توسعه روستا‌های هم‌مرز با شهرها را باید در دستور کار قرار دهیم این در حالی است که اگر این روستاها توسعه پیدا نکنند توسعه اقتصادی و ایجاد شهرهای اسلامی تنها در حد شعار باقی می‌ماند.

معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور بیان کرد: اگر روستا‌های توسعه‌یافته نداشته باشیم، کشور توسعه نمی‌یابد لذا باید تمدن‌ها را از روستاها شروع کنیم و در این راستا در فرهنگ‌سازی آن‌ها کوشا باشیم.

وی اظهار کرد: اگر بنا است شهر اسلامی داشته باشیم باید به مشکلات روستا‌هایی که در مرز شهرستان‌ها قرار دارند توجه و عنایت ویژه نشان دهیم، این در شرایطی است که مسئولان نباید حوزه نفوذ به روستا‌ها را با خرید املاک آن‌ها افزایش دهند.

براتعلی خاکپور، رییس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر مشهد در ادامه این مراسم گفت: شورای اسلامی شهرهای ایران نهادی است که از سوی مردم انتخاب می‌شود و جایگاه ویژه در اقدامات شهری دارد.

رییس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر مشهد با بیان اینکه یکی از وظایف بزرگ شوراهای اسلامی شهرها تدوین شهر اسلامی است، اظهار کرد: با توجه به اینکه شوراهای شهر نقش مؤثری در مدیریت شهری ایفا می‌کنند، جایگاه ویژه‌ای نیز در مدیریت شهری دارند.

وی با اشاره به اینکه شورای اسلامی شهر مشهد تأکید ویژه‌ای در معماری شهر اسلامی ـ ایرانی دارد، ادامه داد: شورای اسلامی در این خصوص نقش مهم و بسزایی داشته و ما نیز در مرکز پژوهش‌ها به دنبال طرح‌های پژوهشی از سوی نخبگان شهر هستیم.

خاکپور اظهار کرد: کلانشهر مشهد دارای جایگاه ویژه‌ای در کشور است، بر همین اساس شورای شهر نیز با توجه به حضور 25 میلیون زائر در شهر مشهد در جایگاه ویژه‌ای قرار دارد.

captcha