فضای مجازی مملوء از جهل مرکب است
کد خبر: 4058045
تاریخ انتشار : ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۷:۳۲

فضای مجازی مملوء از جهل مرکب است

یک پژوهشگر فرهنگ و رسانه گفت: بحث تمدن نوین دارای جهل مرکب است نه تنها ما بلکه استادانمان هم بلد نیستند و از ساختار این فضا آگاهی کامل ندارند.

سیدبشیر حسینی، پژوهشگر فرهنگ و رسانهبه گزارش ایکنا از خراسان رضوی، سیدبشیر حسینی، پژوهشگر فرهنگ و رسانه، در مراسم رونمایی از کتاب فقه فضای مجازی که امروز 28 اردیبهشت ماه، با حضور نویسندگان اثر در دانشگاه علوم اسلامی رضوی برگزار شد، بیان کرد: در فضای مجازی قاعده اصل چهارم «S» در رسانه‌های نوین حائز اهمیت است که به دلیل کوتاه بودن با «S» آغاز می‌شود، لذا برای تولید محتوای تولیدی باید اصل اختصار و ایجاز در آن رعایت شود. چون مخاطب امروز وقت دارد اما به‌شدت بی‌حوصله است و سریع می‌خواهد به اصل مطلب برسد و راحت باشد، زیرا مخاطب می‌خواهد همه چیز راحت در دسترسش قرار گیرد.

وی ادامه داد: یکی دیگر از ویژگی‌های مخاطب امروز این است که توقع و توهم بالایی دارد و فکر می‌کند همه چیز را می‌فهمد، لذا در باب فضای مجازی آنچه واقعیت دارد، این است که در واقع فضای مجازی مملو از جهل مرکب است، چرا که همه ما احساس می‌کنیم فضای مجازی را می‌شناسیم.

حسینی اظهار کرد: اگر از مخاطبی بپرسیم که چقدر فضای مجازی را می‌شناسد، فورا می‌گوید، چند کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام و ... را مدیریت می‌کند، اما در واقع آنچه که باید از فضای مجازی را بداند، نمی‌داند، به عنوان مثال شاید مخاطب تنها از معنای «لایک» «پسندیدن» پست را بداند، اما در واقع لایک کردن، معانی متفاوت دارد که معنای اولیه لایک پسندیدن است، یک معنا هم نپسندین است و تنها برای نشان دادن این باشد که پست دیده شده در برخی موارد جنبه بده بستان دارد و همه جا لایک به معنای خوشحال شدن نیست.

این پژوهشگر فرهنگ و رسانه ابراز کرد: مطلب اصلی که باید جا بیفتد این است که بحث تمدن نوین دارای جهل مرکب است، نه تنها ما بلکه استادانمان نیز  از ساختار این فضا آگاهی کامل ندارند.

حسینی اظهار کرد: با این ساختار نیز مراجع تقلید را هم به اشتباه انداختند و از آنان فتواهایی گرفته شده که متناسب با یک استفتاء بوده است و متاسفانه در این موضوع بسیار عقب هستیم.

وی ادامه داد: اینکه در سال 22 میلادی و در سال 1401 شمسی در حال رونمایی از کتاب «فقه فضای مجازی» هستیم، در عین خوشحالی، شکری است با شکایت و نشان از عقب ماندگی ما است.

این پژوهشگر فرهنگ و رسانه اضافه کرد: در فضای از این کتاب رونمایی می‌شود که انبوه بسیاری از کتاب‌ها در دو بعدی فضای ذهن نوشته شده است و محدودیت‌های چهارگانه زمان، مکان، امکان و زبان بر آن فائق شده و یک دوره عجیب و غریب است.

حسینی ادامه داد: تجربه‌های جدید عینی در این خصوص را در جام جهانی قطر خواهیم داشت، آن زمان که با عینک 360 درجه و... به تماشای فوتبال بنشینیم. در حال حاضر اتفاقاتی در حال وقوع، قابل استفاده و محل مصرف است و دانشگاه‌های ما از آن بی خبرند، این در حالی است که زمانی دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه و حتی دانشگاه‌های جهانی مانند لوکوموتیو عمل می‌کردند و جلو می‌رفتند و تولیدات و مصنوعات پشت سر بود، اما امروز همه از این تکنولوژی عقب مانده‌اند.

«سلام فرمانده»؛ اثری هویت‌بخش با خطای محتوایی

وی با اشاره به اهمیت جزئیات خارج از حیطه اثر در تولید و محتوا، تصریح کرد: جنس جزئیات فرامرزی و خارج از حیطه اثر مهم است، لذا جزئیات خارج از حیطه اثر در برخی موارد از متن بیشتر اثر دارد و می‌توان یک اثر مانند «سلام فرمانده» که یک شعر بسیار بد و یک اثر بسیار خوب است و با اینکه محتوای خطا دارد، اما فرا متن آن باعث شده که در قالب یک اثر با تمدن هویت‌بخش خود را به جامعه عرضه کند.

حسینی با انتقاد از شعر «سلام فرمانده» گفت: در این شعر جملاتی مانند «هزار و صد و اندی ساله» و «غصه سرباز نخور آقا سربازان همه 1400ای اند» به چشم می‌خورد، لذا اگر سربازان 1400ای باشند، ظهور 30 سال به عقب افتاده است، لذا در مقام مواجه این شعر نرفتیم، چرا که یک جنبش اجتماعی در این اثر به وجود آمده است.

وی با بیان اینکه برای این کتاب اساتید بزرگوار زحمت کشیدند و تدوین نهایی شده است، گفت: اگر مجدد این بزرگواران به نگاشت این کتاب اقدام کنند، بسیاری از مطالب آن تغییر خواهد کرد لذا مبنا تولید شده حرف تولید شده و گام بلندتری برای حرکت است که جای تبریک دارد و از باب تاخیر موضوع به همه‌مان تسلیت می‌گویم.

انتهای پیام
captcha