کد خبر: 4230090
تاریخ انتشار : ۱۴ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۸:۱۹
جمیله علم‌الهدی:

نظم ولایی دیدگاه مختار قرآن کریم است

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به تبیین نظام‌های سه‌گانه در قرآن کریم گفت: نظم ولایی دیدگاه مختار قرآن است.

جمیله علم الهدی، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتیبه گزارش ایکنا از خراسان رضوی، جمیله علم‌‌الهدی، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی، امروز 14 مردادماه، در دوره دانش‌افزایی و توانمندسازی مسئولین و اعضای بسیج اساتید کشور، در محل مجتمع فرهنگی امامت، اظهار کرد: در تبیین‌های قرآن کریم سه نظم اجتماعی تاکید شده، یک نظم سلطانی است که مبتنی بر فرد بوده و یک  نظم توده‌ای است که مبتنی بر حاکمیت اکثریت بر جامعه و سومین مورد نظم ولایی است.

وی افزود: کشور ما مدت‌ها در بحث حکمرانی به دنبال مجموعه‌های تحقیقی است و چند دانشگاه در این خصوص تاسیس شده و رشته‌هایی برای تشخیص جایگاه درست حکمرانی تعیین شده تا براساس آن عده‌ای را تربیت کرده و آموزش دهند. این کار مدتی است با عناوین مختلف در بحث حکمرانی کشور رواج یافته است.

علم‌الهدی بیان کرد: اما در خصوص نظم‌های سه‌گانه قرآن کریم کمتر مورد توجه قرار گرفته است، در نظم سلطانی بر اساس دیدگاهی که جهان محل زندگی انسان است، سلاطینی می‌آمدند و با استخدام انرژی انسانی و انرژی طبیعت به ساماندهی زندگی انسان کمک کردند و پیشرفت‌های بزرگی در طول تاریخ در این خصوص اتفاق افتاد. با پیشرفت علم و فناوری این نظام اجتماعی زیر سؤال رفت و امپراطوری‌های جهان دچار فروپاشی شدند.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: متاسفانه در تقابل با تفاسیر مارکسیستی و لیبرالیستی در خصوص اینکه چطور این اتفاق افتاد، تفکر اسلامی تفسیری از این فروپاشی ارائه نداده است. اینکه چطور نظام‌های سلطانی موفق فرو پاشید و نظام اجتماعی به توده‌ها سپرده شد.

وی اظهار کرد: آنچه از قرآن مورد درک است، این است که همچنان که نظم طاغوتی مورد انتقاد و اعتراض ادیان بود و انبیاء به خاطر بی‌عدالتی و نبودن آزادی و انسانیت با آن در تقابل بودند، در نظم توده‌ای هم ادامه یافت. اگرچه آنجا هوای نفسانی یک فرد و یک خاندان حاکم بود، اما بعد آن هواهای نفسانی یک توده از مردم تعیین‌کننده نظام اجتماعی سیاسی جوامع شد و این وضعیت تا انقلاب اسلامی ادامه یافت.

علم‌الهدی گفت: تقریبا جهان به یک تعادل رسید و توافق کردند و روشنفکران و متفکران و فضاهای سیاسی سوسیالیستی و لیبرالیستی کاری از پیش نمی‌بردند. بر این اساس حکومت سلطانی در کشورهای مدعی پیشرفت مثل انگلستان و چه کشورهایی عربی که مدعی پیشرفت نبودند، همچنان با قوت ادامه یافت و در کشورهای دیگر که عموما ریشه تاریخی چندانی نداشتند نظام‌های توده‌ای جریان یافت.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی افزود: دیدگاه اسلام انقلابی بر علیه کاپیتولاسیون شروع به حرف زدن کرد و ادعا کرد که می‌توانم نظام سیاسی جدیدی را تعریف کرده و برای عدالت و انسانیت حرکت کنیم. امروز نظام سوسیالیستی و لیبرالی که با نظام سلطانی پیش می‌روند موفق در توسعه و فناوری هستند، اما سوال است بدون انقلاب این دستاوردها را می‌توانستیم داشته باشیم؟ این به مبانی جهان‌بینی ما بازمی‌گردد.

وی بیان کرد: اگر جهان‌بینی ما سعادت دنیوی را صرفا مورد تاکید قرار دهد، بهترین حکومت، حکومتی است که بهشت طلایی در مملکت را برپاکند و این ادعایی بود که حکومت‌های سلطانی و توده‌ای داشتند. اگر جهان‌بینی این باشد زندگی دنیوی آخر ماجرا است و لذا سعادت و توسعه تنزل پیدا کرده و دال مرکزی توسعه فقط به رفاه منجر می‌شود.

علم‌الهدی گفت: اگر به تعالیم قرآن بازگردیم ظاهر جهان این نیست، بلکه جهان یک رستگاری ابدی را دنبال می‌کند و رفاه ابدی در جهان دیگر است. بر این اساس رشد و تعالی و نه رفاه و آرامش مهم است.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی افزود: پیشرفت معطوف به تعالی انسان است. دستاوردها و پیشرفت‌های جمهوری اسلامی تنها پیشرفت در علم و صنایع و... نیست، بلکه پرورش عارفانی است که به مقام شهادت رسیدند که قابل مقایسه با تاریخ اسلام است دستاورد بزرگ جمهوری اسلامی پرورش این شهداست و جمهوری اسلامی یک سکوی بزرگی برای پرواز انسان فراهم کرد، کاری که انبیا به سختی آن را دنبال می‌کردند.

وی تصریح کرد: اینجا نظم ولایی در مقابل نظم توده‌ای به موقعیت معرفی در جهان رسیده است. همانطور که می‌دانیم اسلام اهل سنت با نظام سلطانی مخالفت نداشت و جبرگرایی که در حکومت‌های سلطانی بود، در اسلام معاویه‌ای هم بود. جریان ولایت از زمان امیرالمومنین(ع) تقابل اساسی با نظم سلطانی که بر جبر ملکوتی استوار بود و نظم توده‌ای داشت.

علم‌الهدی گفت: در نظم ولایی خدا ولی را تعیین و مردم باید متعهد به این ولایت بوده و اقامه حکومت و عدالت کنند، لذا در نظم ولایی عمده کار تربیت و ارتقای شهروندانی است که تعهد می‌کنند پای عدالت بایستند و برای اقامه حاکمیت تلاش کنند. نظم ولایی از پایین به بالاست یعنی از خانواده آغاز می‌شود و پرورش پیدا می‌کند و جمهوری اسلامی در این خصوص به برکت وجود خانواده موفق‌ترین است.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی بیان کرد: ساحت تربیت سیاسی اهمیت بالایی دارد و لذا اگر فرد مفهوم پدر را در خانواده درک کند ولایت را درک می‌کند. بدون خانواده ارزش‌های سیاسی معنادار می‌شود و ولایت در نهاد خانواده درک می‌شود که در این خصوص اگر مادر جایگاه پدر، خواهر و برادر را در خانواده به درستی تبیین کند، این تربیت ولایی به خوبی شکل می‌گیرد، لذا بحث خانواده در آیات قرآن پررنگ است.

انتهای پیام
captcha