کد خبر: 4235261
تاریخ انتشار : ۲۰ شهريور ۱۴۰۳ - ۰۶:۱۷
یک پژوهشگر دینی تبیین کرد

آیا شانس و اقبال وجود دارد

حجت‌الاسلام و‌المسلمین مهدی شریعتی تبار گفت: از نظر عقلی و شرعی چیزی به نام شانس، بخت و اقبال وجود ندارد و سرنوشت انسان به دست خود و پروردگار است.

حجت‌الاسلام و‌المسلمین مهدی شریعتی‌تبار، پژوهشگر دینیحجت‌الاسلام و‌المسلمین مهدی شریعتی‌تبار، یک پژوهشگر دینی در گفت‌وگو با ایکنا از خراسان رضوی اظهار کرد: از نظر عقلی و شرعی چیزی به‌نام شانس، بخت و اقبال وجود ندارد و سرنوشت انسان به دست خود و پروردگار است و هر اتفاقی که در جهان هستی روی می‌دهد علت دارد که این علت‌ها گاهی شناخته شده و گاهی ناشناخته هستند و نمی‌شود آن را به حساب شانس و اقبال گذاشت.

وی ادامه داد: برای نمونه اگر شخصی در بیشتر قرعه‌کشی‌ها برنده می‌شود یا برعکس کسی که برنده نمی‌شود، نمی‌توان گفت آن شخص صرفاً خوش‌شانس یا بدشانس است، بنابراین بهتر است این اتفاق را به حساب مصلحت آن افراد بگذاریم.

شریعتی‌تبار افزود: آنچه که می‌توانیم از دلایل و بیانات قرآنی، احادیث، روایات و همچنین تعقل و تفکر انسانی به‌دست آوریم این است که موفقیت انسان در امور مختلف مادی و اقتصادی، معنوی، اخلاقی و سیاسی و اجتماعی مرهون تلاش و فعالیت منطقی و هدفمند انسان‌هاست و همانطور که در قرآن خداوند فرموده است: «وَأَن لَيسَ لِلإِنسانِ إِلّا ما سَعىٰ و اینکه برای انسان بهره‌ای جز سعی و کوشش او نیست.»

وی بیان کرد: تلاش و کوشش عالمانه و سنجیده و علاوه بر این‌ها دعا و توکل به عنایت خداوند متعال و استفاده از ابزارها و وسایل معنوی در کنار ابزارهای مادی مجموعه‌ای از عوامل موفقیت‌آمیز انسان در رسیدن به اهداف مادی و معنوی خویش است.

این پژوهشگر دینی گفت: در منطق دستورات شرعی برخی ایام برای انجام بعضی‌ امورات توصیه شده است، اما برخی روزها که به‌عنوان ایام نحس و نامبارک معرفی شده‌اند از پایگاه علمی و منطقی دقیقی برخوردار نیستند، بنابراین هر شخصی که در انجام امورات خود از جمله معامله، سفر و... اگر ترس این را دارد که در آن روز  انجام این عمل برایش بدی و ناخوشی در پی دارد بهتر است به جای انجام ندادن عمل، صدقه بدهد.

وی اظهار کرد: اینکه انسان روزهایی را به‌عنوان روزهای خوش یمن و نحس برای خود مشخص کند و در روزهای خوب انجام امورات را به امید خوشبختی بگذارد و در روزهای نحس دست به هیچ کاری نزند از هیچ مبنای علمی، شرعی و منطقی برخوردار نیست و بیشتر به خرافات شبیه بوده و آنچه که بسیار مهم است تلاش و کوشش عالمانه و عاقلانه انسان است و همچنین انجام تکالیف و واجبات الهی و ترک گناهان که انسان را مورد عنایت پروردگار قرار می‌دهد.

شریعتی‌تبار افزود: موفقیت انسان فقط در این نیست که در حوزه‌های مادی و اقتصادی رشد کند، بنابراین ممکن است افرادی از نظر اقتصادی از درجه بالایی برخوردار باشند، اما در زندگی خود از جهات دیگر با کمبودهایی مواجه شوند. موفقیت فقط در چیزهایی که انسان در ذهن خود تجسم می‌کند نیست، همانطور که خداوند در قرآن فرموده است: «وَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيئًا وَهُوَ خَيرٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تُحِبُّوا شَيئًا وَهُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَاللَّهُ يعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ؛ چه بسا چيزی را خوش نداشته باشيد، حال آن که خير شما در آن است و چه بسا چيزی را دوست داشته باشيد، حال آنکه شر شما در آن است و خدا می‌داند و شما نمی‌دانيد.»

این پژوهشگر دینی در پایان گفت: آنچه که به لحاظ عقلی و شرعی باید برای ما مهم باشد این است که تکالیف شرعی خود را به خوبی انجام دهیم، در انجام وظایف کوتاهی نکنیم و همه آن چیزی که به عملکرد خودمان مربوط می‌شود را رعایت و مهم‌تر از همه آنکه به پروردگار خویش توکل کنیم.

انتهای پیام
captcha