غلامرضا رضایی،
مدرس حوزه و کارشناس مذهبی در گفتوگو با ایکنا از خراسانرضوی با اشاره به اینکه رسم افطاری دادن یکی از زیباییهای فرهنگ اسلامی است که از دیرباز در بین مسلمانان رواج داشته و این رسم بیشتر در
ماه مبارک رمضان انجام میشود، اظهار کرد: افطاری دادن بدون شک، فرصتی برای تقویت روابط اجتماعی، همبستگی و اتحاد بین مسلمانان است و به سادهترین شکل ممکن، ارزشها و اصول اخلاقی را به یاد میآورد که نشاندهنده سادگی و بیریایی دین اسلام است.
رضایی با اشاره به اینکه درگذشته مراسم
افطاری بسیار ساده برگزار میشد و مردم از مواد غذایی سادهای مانند خرما، آب، نان، شیر، پنیر و فرنی برای افطار استفاده میکردند، گفت: در دو سه دهه گذشته، کتلت و سوپ در کنار نان و پنیر در سفرههای افطار خودنمایی میکردند، غذاهایی که بهراحتی در دسترس و نشاندهنده سادگی و بیتکلفی مراسم افطاری بودند، اما در سالهای اخیر، تجملات و مصرفگرایی جای سادگی را گرفته است.
وی با تأکید بر اینکه افطاریهای امروزی بیشتر به میهمانیهای مجلل و پر زرق و برق شباهت دارد تا به یک مراسم مذهبی ساده و بیآلایش، اظهار کرد: افطاری دادن فرصتی است برای دیدار با خانواده و دوستان، تقویت روابط خانوادگی و اجتماعی و ایجاد ارتباطات عاطفی قویتر، اما متأسفانه، تجملات و مصرفگرایی این روزها، بسیاری از ارزشهای اصیل این رسم را تحتالشعاع قرار داده است.
این کارشناس مذهبی با بیان اینکه صلهرحم که به معنای ارتباط و پیوند با اقوام و نزدیکان است، در جریان افطاری اهمیت ویژهای دارد، ادامه داد: امروز مراسم افطاری به یک فرصت برای نمایش ثروت و قدرت تبدیل شده و میزهای افطار پر از غذاهای رنگارنگ و لذیذ، دسرهای متنوع و نوشیدنیهای گوناگون است.
وی با تأکید بر اینکه دین اسلام بهسادگی و پرهیز از اسراف توصیه کرده و تجملات و مصرفگرایی با اصول و ارزشهای دینی ما همخوانی ندارد، گفت: احادیث فراوانی در مورد اطعام و انفاق در ماه رمضان داریم، بهطوریکه رسول اکرم(ص) میفرمایند: «کسی که روزهداری را افطار دهد، برای او ثوابی مانند ثواب روزهدار است، بدون اینکه از ثواب روزهدار چیزی کاسته شود.» اما انفاق با تجملات متفاوت است و نباید سفره معنوی افطار را به تجملات آراست.
رضایی با بیان اینکه افطاری دادن بهعنوان یک فرصت برای تقویت روابط اجتماعی و صلهرحم، هنوز هم میتواند به سادهترین شکل ممکن برگزار شود و با انتخاب غذاهای ساده و مفید و تأکید بر ارزشهای معنوی و اخلاقی، میتوان این رسم زیبا را به شکلی که به اصالت آن نزدیکتر باشد، برگزار کرد، گفت: این کار نه تنها به حفظ ارزشهای دینی و فرهنگی کمک میکند، بلکه به تقویت روابط اجتماعی و خانوادگی نیز منجر میشود.
وی با ابراز خرسندی از پهن شدن سفرههای افطاری ساده در امامزادهها و برخی مساجد گفت: هدف از افطاری دادن، تقویت همبستگی و محبت بین مسلمانان است، نه نمایش ثروت و قدرت و از این رو افطاری دادن به سادهترین شکل ممکن و با تأکید بر ارزشهای معنوی و اخلاقی، میتواند به حفظ اصالت این رسم زیبا و ارزشمند کمک کند.
انتهای پیام