کد خبر: 4285897
تاریخ انتشار : ۱۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۶:۱۷
محمدعلی انصاری:

چرا با وجود زیبایی‌های کلام حق، مردم باز هم به آن ایمان نمی‌آوردند

صاحب تفسیر مشکاة گفت: دلیل اصلی روی‌گردانی بیشتر انسان‌ها از تعالیم وحیانی این است که آنان نمی‌توانند در برابر کشش‌ها و چشش‌های نفسانی مقاومت کنند و نفس خود را در اختیار بگیرند.

محمدعلی انصاری صاحب تفسیر مشکاةبه گزارش ایکنا از خراسان رضوی، محمدعلی انصاری، صاحب تفسیر مشکاة و مفسر قرآن کریم، در نشست مجازی که امروز ۱۱ خردادماه، با موضوع «نفس سرکش» برگزار شد، اظهار کرد: یکی از پرسش‌هایی که همواره مطرح بوده این است که که چرا با وجود این همه زیبایی و استواری در کلام حق، بازهم ییشتر مردم ایمان نمی‌آورند؟ در پاسخ به این پرسش می‌توان گفت که غیر از اقلیتی که به خاطر لجاج، عناد، استکبار و انانیت در مقابل خداوند می‌ایستند، دلیل اصلی روی‌گردانی بیشتر انسان‌ها از تعالیم وحیانی این است که آنان نمی‌توانند در برابر کشش‌ها و چشش‌های نفسانی مقاومت کنند و نفس خود را در اختیار بگیرند. 

وی ادامه داد: بنابراین چنین افرادی یا از اول ایمان نمی‌آورند یا اگر هم ایمان آورند، پای ایمان خود نمی‌ایستند. هنگامی که سوره مبارکه مؤمنون را می‌خوانیم، صدای این جماعت را از میانه لَهیب آتش می‌شنویم که می‌گویند: «رَبَّنَا غَلَبَتْ عَلَيْنَا شِقْوَتُنَا؛ پروردگارا، نگون‌ساری ما بر ما چيره شد.»به تعبیر دیگر ای افراد می‌گویند: خدایا، ما حریف نفسمان نشدیم. 

انصاری گفت: نفس طالب ثروت، قدرت و شهوت است و می‌خواهد که این خواسته‌ها را از هر راهی به دست آورد، زیرا خداوند هم همین موضوع را در آیه ۵ سوره «قیامت» فرموده است: «بَلْ يُرِيدُ الْإِنسَانُ لِيَفْجُرَ أَمَامَهُ/يَسْأَلُونَ أَيَّانَ يَوْمُ الدِّينِ؛ بلكه انسان با انکار رستاخیز می‌خواهد كه پيشِ رويش در آينده تبه‌كاری كند.»

 این مفسر قرآن کریم تصریح کرد: نفس انسان دوست دارد از هر راهی که خواست برود، هرچه خواست بگوید و هر کاری خواست انجام دهد. اما دین و شریعت جلوی چموشی‌های آن را می‌گیرد و به آن اجازه انجام هر کاری را نمی‎‌دهد و از پرداختن بی‌مهابا به دنیا برحذرش می دارد؛ که خداوند هم در آیه ۵ سوره «فاطر» در این خصوص فرموده است: «يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ فَلَا تَغُرَّنَّكُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا وَلَا يَغُرَّنَّكُمْ بِاللَّهِ الْغَرُور؛ ای مردم! بی تردید وعده خدا[درباره قیامت] حق است، پس این زندگی دنیای زودگذر شما را نفریبد و شیطان فریبنده، شما را به کرم خدا مغرور نکند.»

وی افزود: قرآن تزکیه نفس را عامل سعادت انسان برمی‌شمارد و در ایه ۱۴ سوره «اعلی»، می‌فرماید: «قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَكَّاهَا؛ هركس آن نفس را پاک گردانيد، به یقین رستگار شده است.» به عبارت دیگر خداوند در این آیات به انسان‌ها هشدار می‌دهد که مبادا فریب ظاهر لذت‌ها و کامجویی‌های دنیا را بخورید و در چنبره آنان گرفتار آیید. به جای این گرفتاری بکوشید نفس خود را تزکیه کنید و بر مَسند انسانیت تکیه بزنید.

انتهای پیام
captcha