کد خبر: 3792746
تاریخ انتشار : ۰۵ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۹:۵۸
انصاری تشریح کرد؛

راهکارهای قرآنی برای خروج از بحران‌های زندگی

گروه معارف ــ صاحب تفسیر مشکاة با بیان اینکه قرآن انسان را از پنج بحران زندگی امروز می‌گذراند، گفت: قرآن انسان را از ظلمت و تحیر، از پوچی و حیرانی هویتی خارج می‌سازد و حق را محور خلقت معرفی می‌کند.

راهکارهای قرآن برای خروج از بحران‌های زندگیبه گزارش ایکنا از خراسان رضوی، محمدعلی انصاری، مفسر قرآن کریم، شب گذشته، 5 اسفندماه در محفل قرآنی خانواده علوم پزشکی خراسان با اشاره به آیه ۹ سوره اسراء «إِنَّ هَذَا الْقُرْآنَ يَهْدِي لِلَّتِي هِيَ أَقْوَمُ وَيُبَشِّرُ الْمُؤْمِنِينَ الَّذِينَ يَعْمَلُونَ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ أَجْرًا كَبِيرًا»، گفت: این آیه نکاتی از کارکردهای قرآن با توجه به وضعیت فعلی جوامع بشری را در خود دارد، به راستی قرآن هدایت می‌کند؛ در واقع رویکرد عملی جدی قرآن بعد هدایتگری آن است که در این آیه به آن اشاره می‌شود.
انصاری ادامه داد: کلمه اقوم از قیام می‌آید؛ حالتی که بیشترین تسلط را انسان بر رفتار خود دارد، حالت ایستاده است. حالت پایدار و استواری که در کلام عرب با لفظ قیام بیان می‌شود. منظور آیه این است که هدایت قرآن پایدارترین و استوارترین روش است.
صاحب تفسیر مشکاة اضافه کرد: شاید بتوان گفت اولین بعد هدایتی قرآن در این آیه مدنظر است، قرآن در مقام هدایت انسان آنان را به تغییر دیدگاه و روش دعوت می‌کند.

آیات قرآن حول سه محور خدا، انسان و طبیعت
وی با اشاره به حکمت نظری و عملی موجود در این آیه افزود: سه موضوع اصلی که آیات قرآن حول این سه محور می‌چرخد خدا، انسان و طبیعت است و تمام آیات به تغییر در رابطه با نگرش به این سه موضوع دعوت می‌کنند. اگر این تغییر و تحولات انجام شود همه چیز تغییر خواهد کرد.
انصاری اظهار کرد: ابتدا مفهومی دلنشین و قابل فهم برای انسان یعنی خدا در قرآن مورد تأکید است، برای مثال می‌توان گفت خدا حاضر و ناظر است و قرآن خدایی معرفی می‌کند که از خود انسان به او نزدیکتر است و این قرب به حدی است که در ارتباط خدا با بندگان انس و محبت عنوان می‌شود و خداوند ارتباطی دوسویه با بندگان خود دارد.
این مفسر قرآن ادامه داد: قرآن انسان را به تغییر نگرش در رابطه با خود نیز دعوت می‌کند؛ در واقع ساختار مادی و معنوی انسان آنچنان پیچیده است که برای خلقت آن خدا به خود نیز تبریک می‌گوید. برای آن انسان که وقتی پا به وجود می‌گذارد، همه خلقت باخبر می‌شود چرا که خدا می‌خواهد او را خلیفه خود معرفی کند و این یک ارجمندی ویژه‌ای است که به این موجود داده شده است. انسان اگر چنین دیدگاهی نسبت به خود پیدا کند، دیگر خود را ارزان نمی فروشد و حاضر نیست خود را پست قرار دهد.
انصاری با بیان اینکه قرآن در گام سوم تغییر نگرش در رابطه با طبیعت را متذکر می شود، بیان کرد: مشکل عمده بشر به خصوص در ۵۰ سال اخیر رفتار خصمانه علیه طبیعت بوده است، طبیعتی که ۸۰۰ آیه قرآن در وصف آن است و تمام آن آراستگی و شکوهمندی و زیبایی است؛ طبیعتی که برای انسان رام شده و کار آن بارش و رویش بی منت و بی پرسش است و تمام آن متعلق به خداست و این یعنی رنگ الهی دارد و این زیباترین رنگ هاست.

با نگرش قرآنی انسان در مشکلات دست وپا نمی‌زند
وی ادامه داد: انسان اگر نگرش قرآنی داشته باشد نمی‌تواند حتی یک قطره آب را نادرست استفاده کند. این همان دیدگاهی است که خدا به انسان معرفی می‌کند و در چنین حالتی طبیعت مقابل انسان نمی ایستد بلکه پشت او خواهد ایستاد و با این دیدگاه دیگر بشر در مشکلات دست و پا نخواهد زد.
انصاری با بیان اینکه قرآن انسان را از پنج بحران زندگی امروز می گذراند، گفت: انسان را از ظلمت و تحیر از پوچی و حیرانی هویتی خارج می‌کند؛ قرآن محوریت خلقت را حق معرفی می کند و در این خلوت عبس لغو و لهو راه ندارد و انسان در محوری که باطل در آن نیست حرکت می کند.
صاحب تفسیر مشکات بیان کرد: بحران تنهایی در وجود انسان ایجاد می شود. البته این بحران برای انسان قرانی به وجود نمی‌آید چرا که آیات الهی را که می‌بیند به یاد خداست و در نگاه به طبیعت با توجه خداست؛ بحران سوم بشر بحران فقر و غناست. گاهی فغان فقر و گاهی طوفان غنا دامنگیر انسان می شود. تمام جرم جنایاتی که امروز می بینید یا از سر داشتن است و یا از سر نداشتن.

صبر در هنگام فقر و شکر به وقت غنا
انصاری گفت: با این نگاه که داشته‌های همه، داشته‌های الهی است، در قبال این توانمندی مسئولیت به وجود می‌آید و معنای شکر حاصل می‌شود. از طرفی در فضای فقر نیز قرآن نگرش انسان را تغییر داده و مقام صبر را برای حل این مسئله عنوان می‌کند.
این مفسر قرآن افزود: چهارمین بحرانی که انسان را به شدت تحت فشار قرار می‌دهد بحران سختی و رنج است قرآن به صورت عجیبی انسان را از این ورطه بیرون می‌کشد و برای این مسئله سه کلمه ابتلا، افتنان و امتحان را متذکر می‌شود. خدا انسان را در این زندگی به کمال می‌رساند و بستر این شکوفایی رنج است؛ رنجی که یکی از این سه قسم خواهد بود و معنای آن با رنج و دردی که در ذهن داریم، متفاوت است.
انصاری با اشاره به پنجمین بحران زندگی انسان بیان کرد: بحران ترس نسبت به آینده عموم مردم دنیا را درگیر کرده است قران این موضوع را باز می‌کند و می‌گوید شما به سوی جهانی می‌روید که قابل مقایسه با این دنیا نیست، تصور انسان نسبت به مرگ را با معنا کردن این کلمه به لقاء و دیدار عوض می‌کند و می‌بینیم انسان‌هایی مثل شهدا که مرگ را به آغوش کشیدند چرا که دیدگاه تغییر کرده است و از این جهت بزرگ ترین بحران بشر که یأس نسبت به آینده است را حل شده می‌بینیم.
انتهای پیام

captcha