کد خبر: 4239005
تاریخ انتشار : ۰۷ مهر ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۱
مدرس حوزه علمیه خراسان:

خداوند با «استخاره» بندگان خود را در خروج از تحیر یاری می‌دهد

حجت‌الاسلام والمسلمین جعفر مرادی گفت: فلسفه استخاره کمک خداوند از طریق وحی و الهام به بندگانی است که دارای اخلاص و پاکی باشند و در مسئله‌ای به درجه تحیر رسیده باشند که خداوند در خروج از این وضعیت آنان را یاری می‌کند.

استخارهحجت‌الاسلام والمسلمین جعفر مرادی، مدرس عقاید در حوزه علمیه خراسان، در گفت‌وگو با ایکنا از خراسان‌رضوی، در خصوص معنای «استخاره»، اظهار کرد: «استخاره» به معنای طلب خیر است و منشأ نورانی دارد و از زمان ائمه اطهار امتداد یافته است. فلسفه استخاره کمک خداوند از طریق وحی و الهام به بندگانی است که دارای اخلاص و پاکی باشند و در مسئله‌ای به درجه تحیر رسیده باشند که خداوند در خروج از این تحیر آنان را یاری می‌کند.

وی ادامه داد: در شرایطی که عقل و تدبر انسان نتیجه می‌دهد، استخاره گرفتن جایگاهی ندارد، چراکه خداوند انسان‌ها را دارای عقل و دانش آفریده است، بنابراین گرفتن استخاره فقط در موقعیتی کاربرد دارد که انسان دچار تحیر و دگرگونی شده باشد که قبل از آن نیز به اندیشه و تأمل پرداخته باشد، اما نتیجه‌ای دریافت نکرده باشد.

مرادی افزود: افراد بهتر است قبل از انجام استخاره به غیر از تأمل و تفکر از افراد عالم به همان موضوع مشورت بگیرند. برای نمونه اگر شخصی قصد تغییر شغل خود را دارد، باید از افرادی که از او کاردان‌تر و دارای تجربه در زمینه شغلی فعلی و بعدی وی هستند، مشورت‌های لازم را بگیرد و اگر از تحیر درآید، استخاره گرفتن جایز نیست.

مدرس عقاید در حوزه علمیه خراسان در خصوص شرایط شخصی که می‌خواهد برای انسان استخاره بگیرد، گفت: شخصی که بخواهد برای انسان استخاره بگیرد، باید فهم اولیه‌ای از آیات قرآن کریم را داشته باشد، دارای علم در تفسیر حداقلی آیات قرآن باشد و پیام و مفهوم آیات را بتواند به خوبی درک و دریافت کند. هر مقدار که تقوای بیشتری داشته باشد، الهام الهی به‌صورت روشن‌تری به او نازل خواهد شد.

وی بیان کرد: در موضوع ازدواج استخاره گرفتن پیشنهاد نمی‌شود و زمانی که دختر و پسری نیاز به ازدواج را به لحاظ عاطفی و فیزیولوژیکی در خود احساس کنند، ازدواج باید صورت گیرد، چرا که ازدواج سنت الهی است و با مشورت پدر، مادر و اطرافیان آگاه به این مسئله باید صورت گیرد. اما در خصوص اینکه بهتر است با چه شخصی ازدواج صورت گیرد، باید تحقیق و مشورت از افراد دارای به این علم، انجام شود، همچنین از صحبت با طرف مقابل و بررسی ابعاد اخلاقی او می‌تواند، نتیجه‌گیری کند. اگر این نتیجه‌گیری 70درصد و بالاتر بود، ازدواج می‌تواند صورت گیرد و اگر این نتیجه 50 درصد بود، می‌تواند استخاره گیرد، عمل به استخاره واجب نیست و بازهم می‌تواند با فکر و اندیشه خود تصمیم‌گیری کند.

مرادی در خصوص استخاره گرفتن برای فرزندآوری، تصریح کرد: برای فرزندآوری به هیچ وجه استخاره گرفتن جایز نیست، چراکه این امر یک سنت الهی و در دین اسلام به آن بسیار توصیه شده است، توصیه‌های دینی نیاز به استخاره ندارند و از کارهای خیر هستند، بنابراین در کارهای خیر حاجت هیچ استخاره نیست.

مدرس عقاید در حوزه علمیه خراسان بیان کرد: اگر موقعیت استخاره به گونه‌ای باشد که بعد از تحقیق و مشورت انجام شود و شخصی که استخاره می‌گیرد، واجد شرایط باشد، پاسخ استخاره صحیح، اما ممکن است با معیارهای ما ناسازگار باشد. برای نمونه شخصی که می‌خواهد شغلی را انتخاب کند که حقوق آن بسیار بالا است، اما در انتخاب دچار تحیر شده است و به استخاره روی می‌آورد، ممکن است جواب استخاره طوری باشد که به شخص می‌گوید سمت این شغل نرود، بنابراین با وجود اینکه حقوق آن شغل بسیار بالا است، اما اگر شخص وارد آن شغل شود، دچار آسیب روحی یا جسمی خواهد شد. بنابراین خداوند همیشه راه پر از خیر و برکت را پیش روی ما می‌گذارد. 

وی در پایان گفت: درباره استخاره نباید دیدگاه افراطی و تفریطی داشت، یعنی نباید در همه امور خود به استخاره روی آوریم و پایه‌های زندگی خود را بر همان مبنا قرار دهیم و از طرفی دیگر استخاره را نباید انکار کنیم. خداوند نسبت به بندگان مؤمن خود راه محبت‌آمیزی به‌نام استخاره قرار داده است که می‌توانند از آن بهره و استفاده به‌جا داشته باشند و اگر از آن استفاده نمی‌کنند، نیز مخالفتی نباید با آن داشته باشند.

انتهای پیام
captcha