احد فرامز قراملکی، رئیس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در گفتوگو با ایکنا از خراسان رضوی در خصوص مرحوم
استاد محمدحسین حشمتپور اظهار کرد: بنده توفیق شاگردی استاد حشمتپور را نداشتم، ولی ایشان همکار بنده بود و همیشه دانشجویانم را ترغیب میکردم که درسهای ایشان را گوش دهند و خبردار شدیم که استاد حشمتپور تصمیم گرفته بودند یک دور شرح فارسی منطق شفا را به طور کامل شامل 9 بخش تدریس کنند.
وی افزود: با دعوت تولیت آستان قدس رضوی ایشان دو سال تابستانها هر روز سه درس تدریس میکردند، بخشهایی از منطق شفا را در قم تدریس کرده و بخشهای دیگری از آن را در مشهد تدریس کردند که در نهایت قرار شد مطالب تدریس به صورت کتابی نوشته شود که اگر موفق به نگاشتن آن شویم، در تاریخ منطق دوره اسلامی بینظیر است، زیرا تا کنون شرح فارسی کامل تمام کتابهای 9گانه منطق شفا را نداشتهایم و بیشتر برهان شفا کار شده بود.
رئیس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی با بیان اینکه مرحوم حشمتپور ضمن تدریس، تصحیح هم میکرد، افزود: ایشان نسخه ابراهیم مدکور را با نسخ دیگر در اختیار مقابله کرده و اجتهادی خوانشی داشتند و نسخه صحیح به نظر میآید که ما خوانش و تصحیح ایشان را جزو کارهای انتشار خود داریم.
قراملکی با بیان اینکه شاهد مشی زندگی حشمتپور از نزدیک بوده است، بیان کرد: ایشان یک الگو برای زیست زاهدانه و تقواپیشگی بود و در هر لحظه زندگانیشان زهد عجیبی وجود داشت، از مقام و مادیات دنیوی در همه امور احتیاط داشتند، جز اینکه در مدرسه علمیه استراحت و تغذیه داشته باشند، جای دیگری را انتخاب نمیکردند و حتی احتیاط داشتند برای غذای حضرت که آیا امام رضا(ع) راضی است که این غذا را استفاده کنم؟ بسیار زیاد خویشتندار بودند و بیشتر وقت ایشان به تحقیق و مطالعه گذشت.
وی با بیان اینکه مرحوم حشمتپور در انتقال دانش بسیار بخشنده بود، افزود: مرحوم برای انتقال دانش از هیچکسی اغماض نمیکرد، اگر کسی خدمت ایشان میآمد که برای کتاب تقریضی بنویسد، منصفانه این کار را انجام میداد و از خود برای دانشجویان مایه میگذاشت، به همین دلیل توفیق زیادی به شاگردپروری داشت. در سبک زندگی فروتنی و تواضع توصیفناپذیری داشت، هیچگاه خساست نداشت، قناعت پیشه بود و مرز بین قناعت و بخل را به خوبی میشناخت.
رئیس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی ادامه داد: بنده وقتی در قم زندگی ایشان را از نزدیک دیدم، در دوره بیماری و قبل آن تأسف خوردم که چرا مدیران و دانشمندان ما به آدمی با این عظمت علمی توجه نکردند و همیشه در فکر دانش و ترویج علم بود.
قراملکی با بیان اینکه مرحوم حشمتپور عضو هیئت علمی دانشگاه قم بود، تصریح کرد: در دانشگاهها ملاکی برای سنجش اساتید وجود دارد که ضریب تأثیر این استاد چه میزان است و معمولاً مقالات ارجاع داده شده به استاد را میشمارند و به مرحوم حشمتپور کمتر مقالهای ارجاع داده شده، چرا که به صورت مکتوب چیزی نداشتند، اما ایشان مؤثرترین دانشمند دوره خود بود، استادی بسیار شایسته که سخاوت علمی داشت و الهامبخش در زمینههای مختلف حوزوی بود و بر اساس ملاک ضریب تأثیر، موثرترین دانشمند روزگار خود بود.
رئیس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی ادامه داد: مرحوم حشمتپور زهد زیادی داشت و برای ایشان مهم نبود کسی آثارشان را به نام خود بزند و میدانیم که این کار زیاد انجام شد و ایشان خود برخورد بدی با این افراد نداشتند. در تمام زندگیشان خشنودی خداوند اهمیت داشت و میدانم در هر چیزی حساس بود که آیا سبب خشنودی خدا میشود یا خیر و پارسایی و آزاد بودن از نام و نشان ویژگی بارز ایشان است.
رئیس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی با بیان اینکه مرحوم حشمتپور اسوه زمان خود بود، بیان کرد: بنده هر زمان که با ایشان همنشینی داشتم، تقوای الهی را به چشم میدیدم و عجیب بود که این پیرمرد قد خمیده، متواضع و سر به زیر ظاهری آرام، اما موجی از علم داشت و کوهی استوار اما سر به زیر بود.
قراملکی با اشاره به جایگاه علمی مرحوم حشمتپور اظهار کرد: مرحوم جنبهای داشت که افرادی که با ایشان ارتباط نزدیک داشتند، این جنبه را به زبان میآوردند، ایشان توانایی شگفتانگیزی در فهم درست متون کلاسیک و پیچیده در رشتههای مختلف داشت و بدون ادعا سراغ متون پیچیده میرفت و به راحتی و به سادگی متون را میفهمید و میفهماند و بسیار در کار خود جدی بود.
وی ادامه داد: مرحوم گاهی با تبسم به من میگفت ابن سینا مرا دیوانه کرده، دیشب نخوابیدم تا متوجه شوم در این دو سطر سخنان چه میخواهد به ما بگوید، رنج میکشید اما خوب متوجه میشد و آن را منتقل میکرد. مرحوم حشمتپور واسطه بزرگی شد برای نسل ما تا با متونی آشنا شوند که بخاطر دشواری و پیچیدگی آن، کسی سراغ مطالعه آنها نمیرفت.
رئیس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی افزود: حلقههای درسی ایشان گاه برای عده زیادی نبود و برای دو یا سه نفر هم که بود، درس میداد، مهم این بود که متنی را یک دور درس دهد و با آن زندگی میکرد، ایشان در علوم اسلامی جامعیتی داشت بدون آنکه آن را ادعا کند، همچنین دانشآموخته اساتید و فقهای خوبی بود و شاگردی فیلسوفان و عرفا را هم در کارنامه خود داشت، اما در متونی که به خوبی با آنها رابطه برقرار میکرد، استادی این متون را ندیده بود.
قراملکی با بیان اینکه مرحوم حشمتپور به مباحث تاریخی علاقه داشت اما به آنها ورود نمیکرد، تصریح کرد: مرحوم در جانب تاریخ احتیاط میکرد و به آن ورود نداشت، نسل ما وامدار مرحوم حشمتپور هستند، ایشان سبب شد تا نسل امروز در علوم عقلی قوی باشد و سطحی نماند.
وی با اشاره به دلبستگی مرحوم حشمتپور به آیات و احادیث گفت: مرحوم از ابتدا به مباحث قرآنی ورود پیدا میکرد و آخرین کار ایشان که ناقص ماند، شرح قیاس منطق بود. در سنت ملاصدرا افرادی که تربیت میشوند جامعیت علوم را دارند و همانطور که ملاصدرا فیلسوف بود، مرحوم حشمتپور جامعیت در علوم مختلف داشت، در عین حال فیلسوف و عارف بود و دغدغه علم را داشت، مرحوم حشمتپور از نظر بنده فرزند همین سنت بود که جامعیت در علوم داشت.
انتهای پیام