کد خبر: 4292757
تاریخ انتشار : ۱۴ تير ۱۴۰۴ - ۲۲:۲۱
تولیت آستان قدس رضوی:

محرم و عاشورا، حافظ اسلام ناب محمدی هستند

حجت‌الاسلام‌والمسلمین احمد مروی گفت: محرم و عاشورا، حافظ اسلام ناب محمدی هستند؛ چنان‌که آمده است: «الإسلامُ محمدیّ الحدوث و حسینیّ البقاء».

حجت‌الاسلام‌والمسلمین احمد مروی، تولیت آستان قدس رضویبه گزارش ایکنا از خراسان رضوی، حجت‌الاسلام‌والمسلمین احمد مروی، تولیت آستان قدس رضوی، در مراسم آیین خطبه‌خوانی شب عاشورا که شامگاه ۱۴ تیرماه، در حرم مطهر رضوی برگزار شد، ضمن عرض تسلیت به مناسبت فرا رسیدن ایام سوگواری سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و یاران وفادارشان، اظهار کرد: در آموزه‌های دینی و قرآنی، سه مرحله کلیدی برای دستیابی انسان به سعادت و عاقبت‌به‌خیری بیان شده است. اگر فردی این سه مرحله را با موفقیت طی کند، به مقام قرب الهی نائل می‌شود؛ اما اگر در هر یک از این مراحل ناکام بماند، در ورطه گمراهی و ضلالت فرو خواهد رفت.

وی ادامه داد: نخستین گام در مسیر دینداری صحیح، تشخیص درست حق از باطل است. آنچه باعث انحراف انسان‌ها می‌شود، آمیختگی میان حق و باطل و ناتوانی در تمییز آن‌هاست. در واقعه عاشورا، نمونه‌ی بارز این حقیقت را می‌بینیم. عاشورا صرفاً یک حادثه تاریخی نیست، بلکه مکتبی است گسترده به وسعت تاریخ که آموزه‌های آن ریشه در قرآن کریم دارد. محرم و عاشورا حافظ اسلام ناب محمدی هستند؛ چنان‌که آمده است: «الإسلامُ محمدیّ الحدوث و حسینی البقاء». پیامبر اسلام(ص) اسلام را پایه‌گذاری کرد و امام حسین(ع) با ایثار و فداکاری خود، بقای آن را تضمین نمود.

تولیت آستان قدس رضوی بیان کرد: در عاشورا، گروهی در برابر امام ایستادند که به دلیل تبلیغات گسترده و گمراه‌کننده‌ی حکومت بنی‌امیه، نتوانستند حق را از باطل تشخیص دهند؛ حتی ولیّ خدا و امام معصوم را به ناحق، خروج‌کننده از دین پیامبر قلمداد کردند. زمانی که عمر سعدِ ملعون دستور حمله به خیمه‌گاه امام حسین(ع) را صادر کرد، فریاد برآورد: «یا خیلَ اللهِ ارکبی للجنة»، گویی لشکریان یزید، سپاه خدا هستند که با حمله به فرزند رسول‌الله(ص)، راهی بهشت می‌شوند! این همان جهل مقدس است.

حرکت در مسیر حق و هزینه دادن برای آن است

مروی افزود: مرحله دوم، حرکت در مسیر حق و هزینه دادن برای آن است. بسیاری هستند که حق را از باطل تشخیص می‌دهند، اما حاضر به پرداخت هزینه در مسیر حق نیستند. در عاشورا، نمونه‌ی بارز این گروه، مردم مدینه بودند. آنان حقیقت را می‌دانستند؛ پیامبر(ص) و امیرالمؤمنین(ع) را دیده بودند، اسلام را از زبان رسول خدا فرا گرفته بودند، نه از تبلیغات بنی‌امیه؛ با این حال، هنگامی که وقت حمایت از حق فرا رسید، سکوت کردند.

وی تصریح کرد: امام حسین(ع) هنگام خروج از مدینه، در کنار مرقد نورانی پیامبر اسلام عرضه داشت: «یا رسول‌الله، اشهد أنّ هؤلاء قد خذلونی، و هذه شکواي إلیک حتی ألقاک؛ ای رسول خدا! شاهد باش که این مردم مرا تنها گذاشتند و از حق دفاع نکردند».

تولیت آستان قدس رضوی در ادامه گفت: مرحله سوم، استقامت در راه حق است؛ پس از شناخت حق و گام نهادن در آن، مهم‌ترین وظیفه‌ مؤمن، استقامت و پایداری در این مسیر است. در عاشورا، گروهی بودند که مراحل اول و دوم را طی کرده بودند؛ حق را شناختند، حرکت نیز کردند، ولی در میانه راه، به دلیل سختی‌ها دچار سستی شدند. مردم کوفه از این دسته‌اند. آنان با صدها نامه از امام دعوت کردند، اما هنگام عمل، عقب نشستند.

مروی تأکید کرد: استقامت، حلقه‌ی نهایی و سرنوشت‌ساز است. در قرآن کریم آمده است: «فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ وَمَنْ تَابَ مَعَكَ». ابن عباس می‌گوید هیچ آیه‌ای همچون این آیه، بر پیامبر اسلام سخت و سنگین نبود. پس از نزول آن، پیامبر به یاران خود می‌فرمودند: «شمشیر ببندید، وقت کار و استقامت فرا رسیده است».

وی اظهار کرد: دشمن همواره در پی شکستن همین استقامت است. در پایان جنگ اُحد، ابوسفیان پیامبر را تهدید کرد که سال آینده در همین مکان برای گرفتن انتقام کشته‌شدگان بدر حاضر خواهد شد. مشرکان قریش در موعد مقرر، آمادگی نداشتند؛ پس جاسوسانی را به مدینه فرستادند تا با ایجاد رعب، مقاومت مسلمانان را درهم شکنند.

تولیت آستان قدس رضوی افزود: قرآن در پاسخ این تلاش‌ها می‌فرماید: «الَّذِينَ قَالَ لَهُمُ النَّاسُ إِنَّ النَّاسَ قَدْ جَمَعُوا لَكُمْ فَاخْشَوْهُمْ فَزَادَهُمْ إِيمَانًا وَقَالُوا حَسْبُنَا اللَّهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ». ایمان و اعتماد به خدا، پاسخ مؤمنان به تهدیدات دشمن بود. در شب عاشورا، امام حسین(ع) بیعت را از یاران برداشت؛ اما آنان استوار ماندند. یکی از یاران می‌گفت: «اگر هفتاد بار کشته شوم و بدنم سوزانده شود و خاکسترم را به باد دهند، باز هم دست از یاری تو برنمی‌دارم.»

مروی گفت: امروز نیز، دشمن صهیونیستی و آمریکای جنایت‌کار، هویت دینی و ملی ملت ما را نشانه گرفته است و تنها امیدش، شکستن استقامت مردم است. با ترور فرماندهان، دانشمندان و شهروندان بی‌گناه، با بمباران و تهدید، در پی تضعیف این ایستادگی است.

وی در ادامه بیان کرد: اما مردم ایران با بهره‌گیری از آموزه‌های قرآن، اهل‌بیت(ع) و عاشورا، نشان دادند که: «فَزَادَهُمْ إِيمَانًا وَقَالُوا حَسْبُنَا اللَّهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ». بنابراین قدرت ایمان، اتحاد، و رهبری حکیمانه، بر تمامی ابزارهای ظلم و وحشی‌گری دشمن فائق آمد». امیرالمؤمنین علی (ع)، در خطبه ۵۶ نهج‌البلاغه می‌فرماید: «فَلَمَّا رَأَى اللَّهُ صِدْقَنَا أَنْزَلَ عَلَيْنَا النَّصْرَ، وَأَنْزَلَ بِهِمُ الْكَبتَ؛ وقتی خداوند صداقت و استقامت ما را دید، پیروزی را برای ما و ذلت را برای دشمن مقدر ساخت».

تولیت آستان قدس رضوی گفت: دشمنان ما که مصداق آیه «صُمٌّ بُكْمٌ عُمْيٌ فَهُمْ لا يَعْقِلُونَ» هستند، قادر به درک این حقایق نیستند. آنان نمی‌فهمند که عاشورا و امام حسین(ع) یعنی چه و درک نمی‌کنند که ملت امام رضا(ع) چگونه با ایمان و استقامت، عزت می‌آفریند.

مروی در پایان گفت: در پایان، سلام و درود می‌فرستیم بر شهدای عزیز، فرماندهان فداکار، دانشمندان پرافتخار، زنان و مردان و کودکان بی‌گناهی که با خون خود، عزت و اقتدار این ملت را رقم زدند. سلام بر ملت غیور و باایمان ایران، که کوه‌وار ایستاده‌اند و سلام بر رهبر شجاع، حکیم، مؤمن و مدبر انقلاب اسلامی، که با آرامش و طمأنینه برخاسته از ایمان، پرچمدار عزت و آزادی در جهان امروز است.

انتهای پیام
captcha